De meest voorkomende hypotheekvormen

Onder deze tabbladen kun je lezen over de huidige nog bestaande hypotheekvormen die sinds 2013 NIET meer voor nieuwe hypotheken of nieuwe hypotheekdelen kunnen worden afgesloten.

Omdat je nog wel mag wisselen tussen hypotheekvorm als je al een hypotheek had afgesloten onder het oude regime willen we ze hier toch nog even uitleggen. Tenslotte kan het bij het oversluiten of als je een nieuwe woning koopt nog steeds voordeliger zijn om de oude vormen aan te houden.

Beleggen

Een beleggingshypotheek is een hypotheek waarbij je geld gaat verzamelen door te beleggen in een beleggingsrekening.

De beleggingshypotheek heeft de afgelopen tijd een slechte naam gekregen omdat de beurs in elkaar is geklapt. Voor sommige mensen, die toevallig aan het einde van de looptijd zitten, EN een riskante vorm van beleggen hadden gekozen, is dat vrij vervelend, want die blijven met een restschuld zitten.

Over het algemeen levert een belegging over een langere looptijd gezien meer op dan een spaarhypotheek, maar je loopt dus wel meer risico op een restschuld dan bij een spaarhypotheek, al kun je dat zo klein mogelijk houden door te 'beleggen' in bijv. staatsobligaties  (*)

Als de rendementen over die 30 jaar wel uitvallen zoals de afgelopen 30 jaar, dan heb je een dubbel zo hoge eindbedrag bij elkaar gespaard als met een gewone spaarhypotheek! Daar kun je wel wat leuks mee doen na het aflossen van je woning.

Grootste voordeel: je hebt de kans om aan het einde van de rit een hogere opbrengst te hebben
Grootste nadeel: je kunt aan het einde van de looptijd niet genoeg geld bij elkaar belegd hebben


(*) Bij staatsobligaties leen je geld aan de overheid, die zijn over het algemeen vrij betrouwbaar met het terugbetalen, of je moet in Amerikaanse of Zimbabwaanse obligaties gaan zitten ;)