De meest voorkomende hypotheekvormen

Onder deze tabbladen kun je lezen over de huidige nog bestaande hypotheekvormen die sinds 2013 NIET meer voor nieuwe hypotheken of nieuwe hypotheekdelen kunnen worden afgesloten.

Omdat je nog wel mag wisselen tussen hypotheekvorm als je al een hypotheek had afgesloten onder het oude regime willen we ze hier toch nog even uitleggen. Tenslotte kan het bij het oversluiten of als je een nieuwe woning koopt nog steeds voordeliger zijn om de oude vormen aan te houden.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een vreemde eend in de bijt. Bij deze vorm los je namelijk niet of gedeeltelijk af! Je betaalt gedurende de gehele looptijd alleen maar rente over de openstaande schuld. Uiteraard blijft na de looptijd wel een deel, of zelfs de gehele schuld over, maar toch kun je deze keuze in de volgende gevallen overwegen!

  • je bent van plan om na de looptijd de woning te verkopen en kleiner te gaan wonen
  • je hebt een heleboel vermogen en kunt dat dan inzetten om die restschuld af te betalen
  • je gaat voor het erfenisje van je ouders, oma, opa, tante, suikeroom waarmee je ook wel af kunt lossen
  • je houdt er al rekening mee dat een restschuld van pakweg 75.000 over 30 jaar minder erg is dan nu
Wel even rekening houden dat je maar maximaal 30 jaar centjes terug krijgt van de heren van de belastingdienst over de rente. En de geldgever wil toch wel rente van je blijven ontvangen. Dus de rente die je dan nog betaalt is NETTO! Hou daar dus wel rekening mee!
 
Grootste voordeel: lagere maandlasten kun je niet krijgen
Grootste nadeel: je blijft met een flink stuk schuld zitten