Bestaande hypotheken

Onder deze tabbladen kun je lezen over de huidige nog bestaande hypotheekvormen die sinds 2013 NIET meer voor nieuwe hypotheken of nieuwe hypotheekdelen kunnen worden afgesloten.

Omdat je nog wel mag wisselen tussen hypotheekvorm als je al een hypotheek had afgesloten onder het oude regime willen we ze hier toch nog even uitleggen. Tenslotte kan het bij het oversluiten of als je een nieuwe woning koopt nog steeds voordeliger zijn om de oude vormen aan te houden.

Banksparen en -beleggen

In 2007 is in Nederland het banksparen geintroduceerd. Tot dan toe kon je alleen via een verzekeraar een levensverzekering of beleggingsrekening koppelen aan je hypotheek. En nu kun je ook via een bank sparen of beleggen op een rekening. Deze rekening is geblokkeerd en op de einddatum los je dan af met de opgebouwde waarde die je op dat moment dan hebt, precies zoals bij een verzekeraar.

LET OP, er zijn hier wat valkuilen!

 • Een verzekeraar valt onder de AFM en is verplicht om vooraf de kosten te laten zien, een bank niet!
  Hierdoor kan de suggestie ontstaan dat een bank geen kosten rekent! Maar we weten allemaal dat een bank geen liefdadigheidsinstelling is, zij rekenen ook gewoon kosten!

 • Vaak heb je voor je hypotheek een risicoverzekering nodig voor je heen gaan.
  Bij een verzekeraar kun je het sparen en de risicoverzekering in 1 polis afsluiten.
  Bij banksparen kan dit niet, je zult dan altijd apart een risicoverzekering moeten afsluiten. Let hierop bij het doornemen van offertes!!
  Waar je ook op moet letten, is dat je dus waarde opbouwt en alles wat je hebt opgebouwd hoef je niet te verzekeren voor bij ovrlijen. Je kan dus ook kiezen voor een annutairdalende overlijdensdekking.
  Belangrijk punt is wel dat de opbouw gelijk is aan de daling. Oftewel daalt de dekking bij overlijden met € 10.000, dan zal aan de andere kant de waardeopbouw ook met € 10.000 moeten stijgen. Ook moet het duidelijk zijn dat de opgebouwde waarde daadwerkelijk uitkeert bij overlijden. Dit is namelijk niet altijd het geval zoals bij een levensverzekering.