De valkuilen

Rentevastperiode

 • Er zijn geldverstrekkers die je als nieuwe klant een gunstige rente aanbieden, maar als je eenmaal klant bent en je rentevast periode is afgelopen, gaat deze beste geldverstrekker je ineens een hogere rente vragen dan dat zij voor nieuwe klanten aanbieden.
  Dit heet Tweesporig rentebeleid (*).

  Vraag hier dus naar!

 

    (*) Het is net als bij telefoonabonnementen waar verlengen vaak duurder is dan een nieuw
         abonnement afsluiten bij dezelfde provider!

 • Sommige geldverstrekkers bieden het eerste jaar een extra lage rente, wat heel aantrekkelijk lijkt.
  Maar na het eerste jaar betaal je een rente die doorgaans enkele tienden van procenten hoger is dan de rente van andere aanbieders. Dus na jaar 1 is het voordeel een groot nadeel geworden!
 • Zet de rente niet bij voorbaat zo lang als mogelijk vast!
  Sommigen willen absolute zekerheid boven alles, maar als de rentes op dat moment hoog staan dan betaal je jarenlang (10, 20 jaar) een veel te hoge rente. Als de rente op het moment van afsluiten al heel erg laag staat dan is het wel interessant.

  Hou daarnaast ook rekening met de verwachting hoe lang je in die woning wil blijven wonen. Als starter blijf je meestal niet meteen 20 jaar in dezelfde woning wonen. Dus dan is het niet nodig om ook voor 20 jaar vast te zetten, want als je verhuist heb je geen mogelijkheid om van geldverstrekker te wijzigen, want die rentevast periode van 20 jaar moet je zien als een contract waar je 20 jaar aan vast zit!!!

  Hier is een overzicht van de rentes sinds 1975


  Bedenk ook dat als je tussentijds van je veel te hoge rente afwil, dat de meeste aanbieders daar hele hoge boetes voor rekenen!
 • Als je rentevast periode is afgelopen kan het zo zijn dat je huis veel meer waard is dan de schuld.

 

Omdat de geldverstrekker dus minder risico loopt om zijn centjes terug te krijgen krijg je bij de meesten een lagere rente.

 

Om de meerwaarde aan te tonen, moet er wel een taxatierapport komen. Sommige geldverstrekkers volstaan ook met een opgaaf van de WOZ-waarde.

WOZ-waarde??? Wat dat is? Klik maar snel verder!