De valkuilen

Het taxeren van de woning

Er zijn 2 soorten taxaties, een waardetaxatie en een bouwkundige taxatie.  

 

  • Bij de waardetaxatie wordt er door de taxateur gekeken of de vrije verkoopwaarde realistisch is en dat je niet helemaal knettergek bent als je dat ervoor betaalt. Voor deze taxatie wordt er globaal naar de woning gekeken en kijkt de taxateur naar wat er voor vergelijkbare woningen is betaald.
  • Bij de bouwkundige taxatie wordt gekeken naar de technische staat van de woning, of deze goed is onderhouden en wat de problemen en gebreken zijn. Er wordt ook een opgaaf van de te verwachten onderhoudskosten gemaakt.

Nu is dat redelijk vaag, omdat bij het keuren van een woning je dit kunt doen door in de schoorsteen te kruipen, en bij de kelder er weer uit te komen, of al wandelend door de woning de zaak te bekijken.

De prijzen voor een wandeling liggen rond de € 250. Een onderzoek kan behoorlijk oplopen afhankelijk van hoever je hierin wilt gaan.

Tegenwoordig eisen geldverstrekkers steeds vaker dat er een taxateur aan het werk gaat die bekend is in de regio, of ze hebben een eigen taxateur. Let hierop voordat je je eigen taxateur inschakelt en de taxatie vervolgens niet geaccepteerd wordt!

Nationale Hypotheek Garantie