De valkuilen

De Koopovereenkomst

Of je nu een bestaande- of nieuwbouwwoning koopt, er is altijd een koopovereenkomst.

Als de handtekeningen gezet zijn, en je wordt vervolgens midden in de nacht gillend wakker, dan heb je het recht om binnen 3 dagen ervan af te zien, daarna zit je er dus aan vast! De verkoper of aannemer heeft dit recht niet.

Na die drie dagen bedenktijd zijn er nog enkele situaties te bedenken wanneer je je koop kunt annuleren, de zogenaamde ontbindende voorwaarden (*).

 • Je kunt geen hypotheek (financiering) krijgen bij een erkende club.

  Dit moet je schriftelijk kunnen aantonen door enkele afwijzingen van geldschieters te kunnen overhandigen!

  Zorg er altijd voor dat wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, je de hypotheek helemaal rond hebt. Is dat nog niet het geval, laat de datum van de ontbindende voorwaarde dan verlengen! Want eenmaal verlopen, en je krijgt je hypotheek om wat voor reden dan ook niet rond, dan hang je wel voor de boete! Deze kan een verkoper moeiteloos bij je gaan halen tot en met loonbeslag aan toe!
 • Er blijken onverwachte onderhoudskosten te zijn

  Als je een bouwkundig rapport wilt laten maken, laat dan in de overeenkomst opnemen dat wanneer de kosten voor reparatie een bepaald bedrag te boven gaan, de koop kan worden ontbonden! Want als uit het rapport blijkt dat je bijvoorbeeld € 50.000 kosten voor je kiezen gaat krijgen, is dat niet altijd een reden om geen hypotheek (financiering) te kunnen krijgen.

 • Het niet krijgen van een vestigingsvergunning

  Verhuis je naar een andere gemeente, dan kan het voorkomen dat je een vergunning moet aanvragen om er te mogen wonen.

(*) The Twilight Zone

Als de ontbindende voorwaarden verlopen zijn, en jij of je eventuele partner komt  te overlijden voordat de woning gepasseerd is, dan is het vaak zo dat je nog niet verzekerd bent (overlijdensrisicoverzekering). Meestal ben je dat pas bij de eerste premiebetaling aan de verzekeraar ofals je bij de notaris geweest bent (ingangsdatum)! In deze periode ben je dus financieel heel erg kwetsbaar!

Zorg dat dit wel geregeld is, want de verkoper of aannemer kan namelijk je nabestaanden dwingen om alsnog af te nemen met alle rampzalige gevolgen van dien!

Specifieke aandachtspunten voor nieuwbouw

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan koop je eigenlijk in eerste instantie een luchtkasteel.

In de brochures, presentaties en tekeningen is alles een sprookje, en of dit inderdaad allemaal zo is moet allemaal nog maar blijken. Bedenk ook dat de verkopende makelaar en de aannemer maar 1 belang hebben, en dat is jou een woning verkopen!

Termen:

Termen zoals hoogwaardig, kwaliteit, duurzaam en standaard worden dan ook regelmatig op je afgevuurd. Maar of jij daar het zelfde over denkt als de aannemer is een ander verhaal. Dus wat voor een aannemer hoogwaardig is, kan voor jou standaard betekenen!

Daarnaast krijg je ook te maken met termen zoals NEN1006 en GIW. NEN1006 zegt iets over de waterinstallatie, en GIW over garanties.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kom je veel valkuilen tegen. Het is best wel een gecompliceerd verhaal en er komt vaak meer bij kijken dan je vooraf dacht.

Voorbeelden van valkuilen:

Meestal wordt er een koopovereenkomst gebruikt die o.a. in samenwerking door de consumentenbond en Vereniging Eigen huis is opgesteld.

Let er dus op dat ze deze ook daadwerkelijk gebruiken, en geen eigen gemaakte variant! Leg desnoods de versie van de VEH naast de aangeboden overeenkomst om te vergelijken.

Klik hier om de koopovereenkomst van de VEH-website te downloaden

GIW Garantie

Koop je een woning met GIW garantie, zorg er dan voor dat dit ook geldt voor je meerwerk!

In de koopovereenkomst hoort ook een artikel te staan dat tussentijdse wijzigingen of aanpassingen ten nadele van jou niet zijn toegestaan. Dit wordt namelijk nog wel eens stiekem weg gelaten!

Maar denk ook maar aan zaken als het soort stopcontacten dat ze plaatsen. Gebruiken ze een restpartijtje uit 1990 voor een paar euro? Ook kunnen ze kunststof kozijnen plaatsen met een laag poedergehalte.

In principe is dit allemaal vermeld in het zogenaamde bestek (opsomming van te gebruiken materialen e.d.), maar weet jij als leek het verschil?

Deskundig

Heb je dus van nieuwbouw net zoveel verstand als een koe van spruiten plukken, laat je dan goed informeren door mensen die aan jouw kant staan. Zo kun je je bijvoorbeeld laten bijstaan door een bouwkundige, een architect of de buurman die in de bouw zit.

Laat je ook niet door de makelaar onder druk zetten om alles zo snel mogelijk te tekenen. Vaak wordt het argument gebruikt dat als je niet snel bent, je er dan wel eens naast kan zitten, dat gaat zeker anno 2009 niet meer op!