Hoe werkt een hypotheek?

Deel 2: Overlijdensrisicoverzekering

Als je komt te overlijden is de grote vraag  (naast 'Is er leven na de dood'): kan mijn partner zonder probleem alle lasten dragen? Als het antwoord nee is, moet er dus geld op tafel komen zodat een deel of zelfs de gehele schuld ingelost kan worden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je partner gedwongen het huis moet verkopen! Hoeveel er op tafel moet komen hangt af van de nieuwe inkomenssituatie van je partner (*).

Ben je alleenstaand, houd dan rekening met eventuele erfgenamen, zij worden 
de nieuwe eigenaar van je woning maar ook van je schulden!

Voor een zak met geld bij overlijden sluit je een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering (polis) af bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dan uit mocht je voor de einddatum komen te overlijden. De 

verzekeraar loopt dus het risico, vandaar ook de naam risicoverzekering. Hiervoor betaal je premie gedurende de looptijd.

De overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht, maar vaak stellen geldverstrekkers (de mensen van de zak met geld) dat er op zijn minst een minimaal bedrag verzekerd is tegen jouw heengaan.  

Ook de Nationale Hypotheek Garantie eist dat er een bepaald percentage gedekt is via een overlijdensrisicoverzekering.

De club die de risicoverzekering tegen de laagste premie aanbiedt is dus het voordeligst.
Maar let ook hier wel op de voorwaarden!!

(*) Let op: er zijn verschillen in de polisopmaak tussen stellen die 'hokken' en stellen die getrouwd zijn. Voor partners is het belangrijk dat in kaart is gebracht welke regelingen ze al hebben. Denk hierbij aan pensioenregelingen en/of bestaande polissen.

Ga verder met Deel 3