Banken draaien bankschroef aan met verplicht aflossen hypotheek

door Redactie

Veel mensen hebben een hypotheek (vette lening) gekregen op basis van 125% ten opzichte van de executiewaarde. Maar door de ontwikkelingen op de huizenmarkt is de kans groot dat je woning minder waard is geworden. Hierdoor kan het heel goed mogelijk zijn dat de verhouding geen 125% meer is, maar bijvoorbeeld 145%. Aha, dus een probleem voor de bank.
Nu staat er veelal in de hypotheekakte een bepaling dat de bank je kan verplichten extra af te lossen zodat het weer in balans is.
Je kunt dus een brief krijgen of je bijvoorbeeld even € 20.000 wil overmaken. Paniek dus! Want niet iedereen heeft dit ergens in een laatje liggen.
Nu heeft een bank wel het recht om je zo'n gezellige brief te sturen, maar ze hebben ook een zorgplicht.
Ze kunnen het dus niet zomaar van je eisen! Mocht je hiermee geconfronteerd worden, zeg dan dat je het niet hebt en of ze dan samen met jou naar een oplossing kunnen kijken. Zoals wachten tot de huizenmarkt weer aantrekt of maandelijks wat extra's over te maken.
En zolang je braaf je hypotheek blijft betalen heeft de bank ook geen enkel belang om je de nek om te draaien.

Graag ontvangen  we reacties van mensen die hiermee te maken hebben gehad, welke geldverstrekker dit betrof en hoe ze met je zijn omgegaan.